Tirsdag den 8 Mars 3AUTB

I dag så jobbet vi videre med HMI og «Factory Control System». Teori på formiddagen og praksis på ettermiddagen. På fredag så planlegger vi å gjennomarbeide sørsmålsark og å gjøre klar til prøve. Det gamle spørsmålsarket bør kanskje også få noen flere spørsmål som er tilpasset «Factory Control System», dvs forklarer virkemåten.

Neste læringstema blir så å repitere på det viktigste i elenergi, dvs fordelingssystmer, jordingssystemer og dimensjonering. (Valg av vern og kabel.)

Sporsmaal-om-testnettverk-1 (1)

Torsdag den 24 Februar 2AUTB

Noen av dere sier at det er problematisk å forstå prinsippene rundt analoge inn og utganger på en PLS. Vi kan kikke litt nærmere på dette ved hjelp av «hacking metoden».

Først så kan vi jo repetere litt på hva en reguleringssløyfe er, og hvordan den fungerer.

Litt om PID Regulatoren

Så kan vi jo også repetere litt på oppkoblingen.

Vi har tidligere sett litt i detalj på hvordan en regulator fungerer.

Denne gangen så kan vi jo programmere regulatoren selv. Vi bruker en PLS og programmerer de digitale inn og utgangene, og selve reguleringsfunksjonen.

Det bør gi et lite «dypdykk» i temaet «analoge inn og utganger for PLS».

Vi bør vel jobbe litt grundig med dette temaet til at vi har en god forståelse av hvordan det hele fungerer.

Hvis det blir tid til overs, så kan vi fortsette med det andre temaet som vi jobber med, som er pneumatikk og hydraulikk.

 

Onsdag den 23 Februar 3AUTB

For å gjennomføre vårt pprosjekt rundt utvikling av et «Factory Control System», så vil det være hensiktsmessig å ta i bruk en enkel webserver som eventyuelt kan plasseres i en «maskintavle». Det kan tenkes at Raspberry PI kan brukes i en slik sammenheng. Vi kan jo prøve det ut.

Det finnes også en variant av Rapian operativsystem som kan kjøre på PC. Helt ikt kan det jo ikke være ettersom PC har en annen prosessor arkitektur (ARM) og PC jo mangler Raspberry PI sine «Inn og out pins». Det kan allikevell tenkes at denne varianten av Raspberry OS kan brukes til å teste ut webserver funksjonen.

Her er et par linker som beskriver hvordan man kan installere en webserver eller en komplett «LAMP-Stack» på Raspberry OS:

For PC-versjonen av Rasberry OS, så kan vi også taste ut med VirtualBox virtualiseringsmiljø.

Her er kanskje også en muloghet for å laste ned en ferdig image:

Tirsdag den 22 Februar 3AUTB

Vi gjennomgikk teori omkring industriell datakommunikasjon. Så også video og gikk gjennom kurshefte fra Industriskolen. Vi har ennå ikke gjennomført de skriftlige oppgavene (spørsmål).

De første 4 timene gjennomført i klasserommet oppe. De 4 siste i praksisrommet nede, rom 105. Vi sluttførte installasjonen av 3 stk Ubuntu desktop og 1 stk Raspberry PI. Skulle vært en Raspberry PI til, men litt problemer med den siste.

Mandag den 21 Februar 3AUTB

Vi starter opp igen med et tema som bel påbegynt i høst. Det handler om datakommunikasjon og datasikkerhet, generell IKT og hvordan vi skal kunne utvikle et «Factory Control System».

Her er en link til nettsiden fra forrige gang: Link

Denne gangen så får vi kanskje gjennomføre litt mer grundig, slik at vi «kommer i land» med et «Factory Control System» og en god forståelse for dette med «Teknisk Bruk av IKT».

***
Avsluttet til lunch pga endrede behov for vikar ifbm sykdom.

Fredag den 18 Februar 3AUTB

Litt om «Factory control system»

Vi jobbet også med programmering av Unilogic.

Diskusjon rundt utviklingsprosjekt rundt «Factory control system» og læringsaktiviteter rundt datakommunikasjon og datasikkerhet.