Torsdag den 29 September

Opensource

Programvaren vi bruker er «OpenSource». Hva betyr det? Hvilke praktiske konsekvenser følger det med å bruke «OpenSource» programvare?

Fjernstyring:

Raspberry PI og de fleste Linux distroer kan fjernstyres, enten via et grafisk grensenitt og VNC eller via SSH. Sistnevnte er et teksbasert «shell». SSH har også kryptering med en rimelig høy grad av sikkerhet.

Hvis du benytter Raspberry PI med fjernstyring, så behøver du ikke å koble opp med tastatur, mus og skjerm. Det holder med å logge på en vanlig laptop på det samme nettet og så fjernstyre Raspberry PI via VNC og SSH.

Samme metode kan også brukes til å fjernstyre servere som står i utlandet. Når vi først får til å fjernstyre våre raspberry PI via lokalnettet, så kan vi etterpå se om vi også kan få til å styre en Linux server som står i utlandet.

Søk på nettet og finn ut hvordan du kan fjernstyre Raspberry PI via VNC og SSH. Prøv dette ut i praksis.

DNS og Hosts fil

I går så jobbet vi med å sette opp webservere på Raspberry PI. Nå passer det jo å se litt på hvordan dette med domenenavn og hvordan det fungerer.

Nå for tiden så bruker vi såkalte DNS servere for å «oversette» fra domenenavn, for eksempel vg.no til IP adresser, for eksempel 195.88.55.16 Før i tiden, når Internett var lite, så brukte man en «hosts-fil» som man fordelte rundt til brukerne av Internett til den samme funksjon.

Bruk av hosts fil fungerer fortsatt både på Windows og på Linux, og ved å redigere hosts filen så kan man tilordne domenenavn og ip-adresser.

For mange, om ikke de fleste LInux distroer så ligger vel hosts filen på adressen /etc/hots Jeg er usiikker på hvordan dette fungerer hos Raspberry PI.

Kan dere forsøke å finne hosts filen og sette opp deres egne domeneadresser? Søk på nettet for å finne ut hvordan dette gjøres på Raspberry PI.

Hvis det passer så kan også lære å sette opp en webserver på Windows og å koble opp Windows PC mot det samme lokalnettet som Raspberry PI. Også Windows har også en hosts fil, hvis vi ønsker å ta i bruk denne funksjonen.

Litt om hosts filen:

Det er egentlig to DNS funksjoner som er i bruk. Det ene er «DNS server». Det annet er «DNS-Resolver». Hva er likheten/forskjellen.

En metode som hackere kan benytte seg av er å «spoofe» DNS oppslag, slik at vi kommer inn på «falske» nettsider.